Exkursionen 13 okt 2015


Gruppfoto

Gruppfoto i samband med fikapausen vid Bosarpsån. Vi var 13 stycken, inkl fotografen, en bra blandning av skogsägare och experter, vilket gjorde att diskussionerna blev mycket intressanta och fyllda med kunskap.

ekspelet

Med “Ekspelet” ville jag berätta om två principer som jag försöker följa när det gäller ekodling:

  1. Full kontinuitet; eftersträva lika många ekar i alla åldersklasser mellan 0 och 120 år
  2. Inte maximalt antal ekar per ha utan stanna på ett lägre antal, 15-40 st, beroende på förutsättningarna

 

 

 

gruppen i granskogen

 

Här går vi genom äldre granskog, där stormar och plockhuggning skapat förutsättningar för självföryngring med gran, ek och tall. Förutom självsådda plantor sätter vi ett litet antal plantor av Douglasgran här, några blev planterade 2014. Efter fortsatt plockhuggning i vinter, ska fler plantor sättas till våren 2016.

 

 

 

ek med livrem

ek med tyskt skydd

fin ek i avd1

ståålbur och rör

 

 

 

 

 

Gallringsprogram Carbonnier

 

 

Vi pratade en del om Charles Carbonnier vs Erik Ståål och deras diametralt olika metoder för ekodling. Här är Carbonniers gallringsprogram hämtat ur en rapport från 1975: “Produktionen i kulturbestånd av ek i södra Sverige”. Den finns att läsa här

I Stååls metod använder man inte termerna grundyta eller bestånd. Att de båda metoderna är så totalt olika är ett spännande ämne som jag ska skriva om i ett separat inlägg.

Skriv ut

Kommentarer är stängda