Kontakt

index.16

Jag finns i Glimåkra i nordöstra Skåne

Adress:   Bosarp 3000,  

280 64  GLIMÅKRA

Telefon:   044-42043

e-post:  lennart.bosrup(at)gmail.com

Lennart Bosrup med sin hund och en av ekarna i ängavången.

 

Om du vill prenumerera på nyhetsbrevet:

 

12 Kommentarer

 1. Håkan Wennerholm

  Tack för ett intressant nyhetsbrev!
  Håller helt med om “schabloniseringen” i svenskt skogsbruk och att det måste finnas utrymme för alternativa metoder som i många fall kan visa sig överlägsna på flertalet områden.
  Testar själv, uppe i Östergötland, lite olika trädslag i blandningar men även “gallringsfritt” eller hellre uttryckt stickvägsfritt, på de bättre boniteterna.
  Ska bli intressant att följa kommande brev och kommentarer.
  Mvh Håkan W

 2. Har just tagit del av Bo Servenius kommentar ang blandskog. Jag har också blandskog med ett medel på ca 20% löv. Min fastighet är bara 34 ha. Ligger i Nybrotrakten. Jag är mycket intresserad av skog och löv i synnerhet. Vore trevligt om jag kunde få lite mer vid något tillfälle.
  Med vänlig hälsning
  Ingemar Nilsson

 3. annelie ohlsson

  Kul att läsa att du även tittar en del på de olika områdenas odlings-/växthistorik. Det kan ge väldigt mycket att titta på historiska kartor för att se vad som växt här i gamla tider. Likaså kan namnet på området ge en hint om vad för område det är och vad det kan tänkas användas till.

 4. Tack. Jag tror att intresset för mångfald även leder över till intresse för skogshistorien: Vad har odlats här, finns odlingsrösen, eller som i det här fallet gamla stubbar. Nyfikenheten väcks och man börjar man leta i äldre skogsbruksplaner och till och med i skifteskarta och skiftesprotokoll.

 5. Mats på Höjden

  Hej Lennart. Kul att se dig igen… på nätet. Verkligen BRA att du förtydligar hur du jobbar. Det skulle många fler göra, så vi får kontakter, tips mm. Själv pular jag i egen skog och har satt 30 hägn sedan 1985. Jissez vad det växer när inte älgen sabbar! Jobbiga första år med gräs, hallon, örnbräken mm, men nu ser man SKOGEN och då leker lifet! / Mats på Höjden Smålandsstenar

 6. Lennart Bosrup

  Hej Mats, tack för det! Du har hållit på mycket längre än jag och jag vet att du har massor av praktiska tips. Hoppas du skriver och rättar mig när jag skriver något galet. Det är ju av misstagen man lär sig.

 7. Hej Lennart!
  Läste ditt inlägg om Naturkulturgallring. Jag håller med dig om båda dina invändningar.
  När det gäller ett första omställningsingrepp i grangallringsskog så bör man dela upp ingreppen på försiktigare uttag med kortare mellanrum för att inte ta onödiga vindskaderisker. Ju mindre grönkrona desto känsligare träd och ju högre höjd/diameter-kvot desto känsligare träd. Vid tveksamhet ska uttaget begränsas.
  Håller även med om att det finns en nedre gräns för när det är ekonomiskt motiverat att anlita en trädmärkare och när det är bättre att lämna över urvalet till maskinföraren. När medeldiametern i brösthöjd kryper ner under 30 cm så blir märkningskostnaderna snabbt dyrare, ofta upp mot 40 kr per avverkad m3fub, mot annars ca 20 kr för mogna träd. Förstagallringar ska definitivt aldrig trädmärkas.
  tyvärr kunde jag inte skriva direkt under inlägget så jag skriver min kommentar här.
  Hälsningar Nils Fagerberg

 8. Jonas Torbiörnson

  Hej Lennart!
  Härligt att läsa om olika vinklingar i skogen.
  Det är bara att testa själv och se vad som passar på ens egen fastighet.

 9. Mats på Höjden

  Hej Lennart i sommartiden den sköna. Tack för ännu ett bra inlägg kring din ekskog mm. Tydligare kan det inte beskrivas. Fortsätt med det. / Mats på Höjden

 10. Läser om din nya app – har den fått något namn än? Är nyfiken på att pröva den. Men inser att jag behöver uppdatera min platta och mobil. Inte helt lätt få till det med överfyllda kort, och så skall man visst helst sitta på WiFi för att uppdateringen skall fungera smidigt. Blir nog inte tid göra det innan exkursionen på torsdag. Berättar du lite mer om appen då?

 11. Den heter bara Ekdatabas tills vidare. Började utveckla för egna behov att dokumentera ekhuvudstammarna.
  Sedan dök nya behov upp som t.ex att rita in de nya skogsvägarna vi gör. Det senaste är att ersätta skogsbruksplanen med avdelningar och planerade åtgärder i skogen. Det verkar som att de befintliga verktygen för skogsbruksplan bara har trakthyggesaktiviteter, röjning, gallring, slutavverkning. Jag vill kunna planera in även sådant som kanthuggning, måldiameterhuggning, mm. Slutligen, som certifierad ska man ju också dokumentera utförda årgärder.
  Första version av manual här: http://blandskog.se/?page_id=1252

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *