En skördare kom förbi

dsc_0090-2November 2016

Efter 4 telefonsamtal fick jag napp: “Jo, vi har en slutavverkningsskördare i närheten. Den ska flyttas i nästa vecka och då kör vi förbi Bosarp på väg till Boalt”.

Efter bara några dagar kom Lenny med sin Ponsse och jag visade de 3 olika små områdena med grov gran som jag ville ha fällda och apterade. Dessutom ett område med söderblåst och till stor del rötskadad gran. Det tog bara en dag, så hade han fixat så jag fått mycket jobb: Nästan 230 m3 att köra ut med traktor och vagn. Dessutom granris samlat i högar för utkörning nästa sommar när barren ramlat av.

 

 

dsc_0087

 

 

 

Vad trevligt att köra i skogen, härliga doft av granbarr och nysågat virke. Dessutom, det timmer som ligger nära vägen är ganska rationellt att få ut. Med långa stockar blir det ca 6 m3 fub per lass och uppåt ett lass i timmen. Däremot blir effektiviteten låg för kubb och massaved som ligger längst in bakom massor av stenar och stubbar. Ett enda lass kan ta nära 3 timmar innan virket ligger i sina respektive lavor! Och ett lass kubb är bara 4 m3 fub

 

dsc_0091

Är då detta intressant för en läsare av blandskog.se ?

Kanske, om man är nyfiken, som jag, på om det kan vara lönsamt att köra ut själv med traktor och vagn. Jämfört med att hyra in skotare. Jag försöker räkna på det varje gång. Resultatet denna gång var att det behövs bra körvägar i skogen. Då kan man få en “timpeng” på 50-100 kronor. Men när det är svårkört mellan stubbar och stenar blir det förlust. Även om man sätter de egna timmarna på nöjeskontot, så kostar ju ekipaget i service, avskrivningar och bränsle.

Skriv ut

Kommentarer är stängda