Fjärilsforskare på besök i Ängavången

Pål Axel Olsson är forskare på Lunds Universitet med ett brett arbetsområde ekologi, botanik, biodiversitet, mycorrhiza, naturvård med mera. Fjärilsforskningen är lite av en hobby vid sidan av det ordinarie jobbet. Inspirerad som han är av Ingvar Svensson (läs om honom här), så söker han sig gärna till våra trakter, Romperöd och Bosarp för att hitta ovanliga fjärilar. Det känns hedrande att vår blandskog väljs i sådana här sammanhang.

Han kom på kvällen och satte ut en handfull fällor dels i vår skog, dels på Romperöd. Morgonen efter kom han igen, vittjade fällorna, fotograferade och släppte ut fjärilarna. Jag fick några resultat med mailen samma dag. Han skrev att det var en lyckad natt med några ovanliga och vackra arter, Tvärbandad spetsmätare:

Mossgrön fältmätare:

Och sedan det finaste fyndet som överraskande var en dyngbagge som kom i fällan som satt i kanten på betesmarken (första bilden): Tryffeldyvel. En mycket ovanlig art som främst finns på Öland.

Pål Axel har lovat återkomma när han artbestämt hela fångsten. Men, stolt och glad över mångfalden i Ängavången ville jag skriva om detta redan nu. Kanke blir det anledning att skriva mera senare..

 

PS. han fick Hässleholms miljöpris 2016, läs mer här.

Skriv ut

En kommentar

  1. Det här blir ju allt roligare och så kul med fjärilar… i min fjärilsbuske vimlar det av fjärilar just nu ..mest den där som jag tror heter Amiralen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *