Fantastiska Ekebo 5

I april 2017 gjorde vi en plantering på en nedlagd liten åkerlycka kallad Nybrydet. Vi satte vårtbjörk, Ekebo 5 och lite ek. Jag skrev om det här.

Alla björkar har tagit sig fint, klarar torkan och en del är redan över 1 meter höga. Därmed har de passerat stadiet då de riskerar att bli överväxta av gräset.

I ett konventionellt tänk verkar det väldig snålt att sätta bara 500 plantor på ett hektar. Men vi göingar är ju till hälften smålänningar 🙂 och planen är att skapa blandskog inte att skapa ett likåldrigt bestånd av björk. Mellan de planterade björkarna kommer och ska fortsättningsvis komma självföryngring av gran, ek, tall och vår egen långsamväxande björk.  Här följer några bilder med exempel.

De kommer först i kanterna, tall, björk och mycket hassel.

 

 

Här en av de planterade björkarna och bara en meter bakom en fin självsådd ek.

Jag kan redan nu konstatera att det var helt onödigt att plantera några ekar.

 

 

Lite smågranar och en lönn.

I maj i år just före torkan satte vi 500 Ekebo 5 på ett litet hygge ca 0,7 ha och utan markberedning.

Strax innan planteringen tog vi bort granriset som var samlat i högar. Där har inget gräs kommit än, men utanför de här cirklarna växer gräset hejdlöst.

Medge att det ser hopplöst ut med allt gräs. Men jag har faktiskt inte hittat en enda död planta. Än så länge ska sägas, torkan fortsätter ju, tyvärr. Jag kör med 4-hjulingen intill plantorna för att trycka ner gräset. En metod som var framgångsrik i en tidigare lövplantering.

Här är en planta som bestämt sig för att vintra in i förtid för att spara på vattnet. Intill den en självsådd ekplanta som är frisk och grön.

Det goda resultatet beror säkert på en kombination av en skicklig plantör, från Brunstorps Skogstjänst och bra plantor, levererade från Södra. Fantastiska Ekebo 5 !

 

 

 

PS. Ekebo 3 var också fantastisk. Här planterad år 2000 tillsammans med ek.  DS.

Skriv ut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *