Heja Naturen och Nötskrikorna!

I vintras avverkade vi en skärm, bestående av granar som vi glesat ut. Föryngringen med gran, tall, ek och björk är fint igång som syns på bilden här.

Men genom otydlighet från min sida, så fortsatte Fredrik en bit längre än avsett och fällde all gran på ytterligare några hundra kvadratmeter. Det är en liten låg backe (till vänster om och bakom hunden och stenen) och jag är orolig för föryngringen där. Har tänkt köra dit med traktor och skogsvagn, köra runt lite med 4-hjulsdrift och diffspärr och plocka bort det mesta av granriset. Samtidigt blir det lite markberedning så att frötallarna som står intill kan göra sitt jobb.

Det har tyvärr inte blivit av, men när jag var där och tittade i somras upptäckte jag att de första som flyttat in på det lilla hygget var ekar. Tillräckligt många så att jag kunnat syna ut 6 plantor med lagom mellanrum för framtida huvudstammar. Fler behövs inte på denna begränsade yta. I dag satte jag nätburar som jag flyttar bara ca 100 m från ekar som inte längre behöver skydd. Till exempel den här, som haft sitt skydd i 6 år.

Bland de små ekplantorna finns åtminstone en som spirar upp mitt i riset:

Nötskrikorna är fantastiska!

PS. Den som tänker gran tycker nog att det är lite löjligt att vara så här glad äver 6 plantor! Några hundra granplantor och lite tall hoppas jag kommer också kommer så småningom.

Skriv ut

Kommentarer är stängda