Ekodlarens bästa hjälpmedel: Ståålburen och kvistsågen

flakullaek

 

Den bästa stångsågen för att stamkvista ekarna med är japansk och heter Silky Hayauchi. Den längsta versionen är utdragbar till 6,3 meter och då kan man skapa kvistfria stammar upp till över 8 m höjd, som eken på bilden.

Du kan köpa den till ett bra pris av Cecilia Rooth, som här åter fotograferas vid en av sina mest berömda ekar i Flakulla. Det första kortet finns att se i Erik Stååls bok om ekodling, där han, Cecilia med första barnbarnet  i famnen står vid en liten ekplanta under rubriken “Tre generationer ekodlare”.

Det är inte särskilt ansträngande att såga av grenar och kvistar med den japanska klingan som sågar vid drag. Tar man det lugnt och och låter klingan och sågens tyngd arbeta så går det bäst. Man börjar tätt intill stammen men sågar en aning ut från den så att man inte skadar grenkudden under grenen. Det är nämligen från grenkudden som övervallningen av den sårade stammen växer fram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är lätt att tro att en nätbur ska sättas upp som ett litet hägn: Flera stolpar i samma höjd som nätet, lång runda runt ekplantorna, spika fast med märlor, osv. Att sätta upp ett enda sådant “minihägn” tar lång tid: Mellan en halv och en hel timme. Jag gjorde det misstaget då vi första gången 2009 satte upp nätburar runt grupper av ekplantor. Som sagt lätt att tänka att det ska vara stabilt som ett stängsel för nötkreatur. Det höll på att bli stopp, inga fler nätburar. Men 2012 kom jag till Flakulla och fick se hur enkelt det kan göras. Cecilia Rooth berättade också att älgar och andra djur i det vilda skyr burarna; det är ingen risk att de trycker på för att beta ekplantorna. Nu har jag några års erfarenhet och 80-90 Ståålburar hittills uppsatta runt om i skogen. Resultatet är fantastiskt bra, inga betesskador och det tar bara 5-10 minuter att sätta upp en nätbur med den utformning jag använder. Därför vill jag dela med mig av detta även om det blir en hel del upprepning av ett tidigare inlägg. Så här går det till:

M20170806_170014aterial: Ekstolpe, ca 25 x 25 mm och 1,2 m lång spetsad i änden. Granstolpe i ungefär samma dimension. Nätbit (gärna använd som den på bilden) 2 till 2,5 m lång 1,6 m hög. 2 st träskruvar 5 x 60 mm. Märkband (snitsel)

 

Redskap: Skruvdragare, avbitare och slägga

 

 

 

 

Gör så 20170722_111342här: Slå ner ekstolpen intill plantan eller plantorna. Fäst de båda skruvarna i granstolpen. Hyska ihop nätet på 3-4 ställen till en bur. Trä buren över ekstolpen och plantan/plantorna så att skarven hamnar vid ekstolpen. Skruva granstolpen vid ekstolpen så att den klämmer fast nätet. Klart, frågor på det?

Ekplantan på bilden härintill har gjort ett riktigt långskott i toppen i sommar: Över 20 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20170805_114054

 

Efter 4-5 år är toppen av plantan på väg över nätkanten och det är dags att höja nätet. Lossa skruvarna, höj nätburen och skruva fast igen. Efter ytterligare något år kan skyddet tas bort och användas till nya små ekplantor. Stolpar och skruv måste nog bytas men nätet kan återanvändas många gånger. Jag tänker mig att av ca 100 utplacerade nätburar flyttas 15-20 varje år och att de producerar 7-10 nya ekhuvudstammar årligen.

 

 

Många ekplantor behöver inget skydd. Växer de inne bland smågranar eller hassel så klarar de sig från bete. Här nedan ett exempel på en liten fin ek mellan hassel och gran.

20170807_182556

Skriv ut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *